četvrtak, 6. studenoga 2014.

Apiterapija - pčelinji proizvodi kao lijek

Moje zanimanje za pčelinje proizvode počelo je kada je tata odlučio iz hobija nabaviti nekoliko košnica. Ubrzo je shvatio kako je pčelinji svijet divan, organiziran te i mi ljudi, osim što dobijemo med možemo puno toga naučiti od pčela. Svoju ljubav prema pčelama i pčelarstvu prenio je i na mamu, a na kraju ni ja nisam mogla ostati ravnodušna. U današnjem članku odlučila sam podijeliti sa vama informacije koje će vjerujem (ako ne već sada) jednog dana sigurno biti od koristi. 

Izvor slike: www.samoprobaj.com

Med je pčelinji proizvod sa mnogo dragocjenih svojstava. Brzo vraća potrošenu snagu i energiju, ima antioksidacijski, antibakterijski i laksativni učinak. Odličan je za cirkulaciju, dobra je prevencija protiv infarkta te se koristi i za liječenje depresije i nesanice. Ono što bi svaka žena trebala znati je dobrobit meda za kožu. Naime on ubrzava oporavak kože uslijed raznih oštećenja (uključujući i ožiljke od akni) te intenzivno hrani kožu.

Evo nekih informacija i o vrstama meda:
"Amorfin med djeluje opuštajuće i umirujuće, a bagremov med pomaže pri nesanici, vrtoglavici i depresiji. Kaduljin med pomaže kroničnim pušačima, jer olakšava izbacivanje sluzi iz dušnika i bronhija, dok alkoholičarima i osobama s probavnim smetnjama preporučujemo kestenov med, jer olakšava rad jetra i žuči, štiti želučanu i crijevnu sluznicu i potiče rad crijeva. Osobama s niskim tlakom i problemima u cirkulaciji preporučujemo ružmarinov med, a vrijeskov med bubrežnim bolesnicima. Lipov med kroz veće izlučivanje znoja, pokreće detoksinaciju i ubrzava metabolizam."

Matična mliječ je najdragocjeniji pčelinji proizvod bogat vitaminima (C, B1, B5, B6, B8...), makromineralima (Ca, P, K, Na...) i oligoelementima (Au, Co, Zn). Pomaže u eliminaciji slobodnih radikala koji su uzročnici mnogih bolesti. Sadrži peptid sličan inzulinu pa pomaže kod dijabetesa, a sekundarno snižava arterijski tlak. Matična mliječ pomaže kod brojnih tegoba poput stresa, arterioskleroze i neuroze s emocionalnim ispadima. Dovodi do smirenja i opuštenosti, vraća miran san, pomaže kod prvih znakova senilnosti, pa tako direktno umanjuje korištenje antidepresiva. Jedna je od rijetkih namirnica koja koja sadrži acetilkolin - neurotransmiter koji omogućava prijenos impulsa između živaca te na taj način pomaže stanicama da se regeneriraju i oporave. Matična mliječ postepeno širi krvne žile, smanjuje arterijski tlak i normalizira tonus centralnog živčanog sustava.

Izvor slike: www.pcelarstvo-novakovic.hr
Pčelinji otrov još uvijek nije u potpunosti proučen, ali njegova ljekovita svojstva poznata su još iz narodne medicine. Istočnjačka medicina provodila je apipunkturu - metodu liječenja upalnih procesa i kroničnih bolesti ciljanim ubodima pčela. Pčelinji otrov kao terapija primjenjuje se na različite načine - injekcija, krema, mast. Pozitivno djeluje na krvni tlak i kolesterol u krvi. Zadnja istraživanja pokazuju veliki potencijal pčelinjeg otrova u liječenju kancerogenih bolesti.

Pčelinji vosak koristio se od najranijih vremena u narodnoj medicini, a u novije vrijeme nekako je nepravedno zapostavljen. Izuzetno je koristan za liječenje rana i kožnih bolesti, za jačanje desni i regulaciju probave. Puno bolja opcija od klasičnog meda iz staklenke je med u saću (provjerite kod lokalnih pčelara imaju li ovu opciju u svojoj ponudi) jer ima jače antibakterijsko i antimikrobno djelovanje. Ako imate problema sa paradentozom, žvakanje meda u saću pomoći će kod smanjenja ovog problema. 

I na kraju, zima nam je pred vratima, a najbolje rješenje za prehladu i oslabljen imunitet je svakako šalica čaja sa medom. Preventivno se možete zaštititi koristeći propolis, cvjetni prah i med. Dobro je znati da su kod prehlade i gripe najviše korisni med od lipe (za kontinentalni dio) i med od kadulje (za Istru i Dalmaciju).

Koristite li med? Kupujete li ga u trgovinama ili direktno od pčelara?

Izvor: Damir Gregurić, pčelarska udruga Bujština iz Buja (Časopis Hrvatska pčela)

Nema komentara:

Objavi komentar

 
 
Blogger Templates